Hapkido is een Koreaanse Martial Art die als doel heeft de perfecte harmonie te bereiken tussen je eigen lichaam en dat van de tegenstander. Hapkido kent 2 stijlen: de interne en de externe stijl. Martial Arts worden vaak opgedeeld in twee groepen: zachte stijlen (Aikido, Taichi) en harde stijlen (Karate, Taekwon-do). Het traditionele Hapkido heeft beide vormen. De zachte interne stijl en de harde externe stijl heeft allebei elementen van Hapkido in zich.

Hapkido is eigenlijk een samenvoeging van drie woorden:
HAP ·(합/合)···staat voor ‘harmonie van lichaam en geest’,
KI ·····(기/氣) ···staat voor ‘Innerlijke kracht’ en
Do ····(도/道) ··staat voor ‘weg (de manier waarop)’

Hoe werkt het?
Door middel van korte draaitechnieken moet je proberen de kracht van je tegenstander te gebruiken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van traptechnieken, slagtechnieken en drukpunttechnieken. Je merkt het al: Hapkido kent een breed arsenaal aan technieken en wordt daarom ook wel een complete Martial Art genoemd. De Hapkido technieken zijn te verdelen in de vijf categorieën.

 1. Valbreken
 2. Trap- en stoottechnieken
 3. Gewrichtsklemmen
 4. Drukpunten
 5. Wapens

Hapkido-technieken kenmerken zich door hun vaak cirkelvormige bewegingen.
De aanval wordt niet lineair tegengehouden, maar afgeleid naar een punt waar de aanval geen schade meer kan veroorzaken. Op dat punt controleert de Hapkido-beoefenaar de tegenstander en kan een tegenaanval inzetten. Zo’n tegenaanval bestaat vaak uit een verdraaiing van één van de gewrichten, een worp, een slagtechniek, een traptechniek of een combinatie van voorgenoemde technieken. Ook kunnen drukpunten worden gebruikt om de tegenstander uit te schakelen of zijn bewegingen te controleren.

Voordelen

 • Controle over je lichaam
 • Zelfverdediging
 • Complete vechtkunst die ook toepasbaar is bij andere vechtsporten

Wat heb ik nodig?

 • Hapkido kleding (te bestellen bij ons)
 • Goede hygiëne (nagels kort etc.)
 • Handdoek
 • Flesje water of bidon